Magazine
MAGAZIN
Beneath the dragon’s skin
#city planning #smart office

Beneath the dragon’s skin

The new showpiece unveiled by Swatch is not a watch, but office architecture at its finest. To create the reptilian curves of the new Swatch headquarters in Biel, star architect Shigeru Ban has built one of the world’s largest timber-framed constructions.

A new species of sauropsid was recently discovered in the Swiss town of Biel. With a length of 240 metres and a width of 35 metres, its scaly reptilian body slithers along next to the Suze river and looks as if it is on the point of devouring another nearby building. Some people see it as a giant snake, whereas for others it is definitely the skin of a dragon. This monstrous creature actually houses the new Swatch headquarters, and the building being swallowed contains the watch museum. Both were designed by Japanese architect Shigeru Ban.

Ban designs remarkable structures. He combines high-tech with low-tech using natural resources – in the past he has even proven that it is possible to build using paper. In 2014 he was awarded the Pritzker Prize for his innovative thinking, his unconventional approaches and his social commitment.

Swatch HQ, Shigeru Ban
The building with the new Swatch headquarters created by architect Shigeru Ban slithers along next to the Suze river in the Swiss town of Biel.

Architecture at its finest

Swiss watch giant Swatch asked the visionary Japanese architect to mastermind the new Swatch and Omega Campus, to produce an impressive construction and a showpiece that would be visible from a distance and reflect the pioneering spirit of the company. He had previously designed a signature building for the company headquarters in Tokyo – the Nicolas G. Hayek Center, named after the founder of the multinational. The building has a special feature: the glass facade of the slender, 13-storey structure can be opened upwards along its entire length.

Balcony, Swatch HQ
Nine balconies are positioned at different heights along the facade.

This building defies current conventions, just like the watches that are created there.

Swatch management

The new buildings designed by Shigeru Ban for the Swiss town of Biel have now added an architectural attraction to the world capital of watchmaking as well. At the opening in 2019, the company celebrated its new HQ: “Heralding a new chapter in the history of the brand, this building defies current conventions, just like the watches that are created there”.

Construction of the new Omega factory was followed by the watch museum Cité du Temps and a “drive thru store”, before the new company headquarters were finally inaugurated. It is office architecture that challenges all general accepted guidelines and whose construction is more similar to a station concourse than an office building. Besides its spectacular shell, the new building is equipped with a few more superlatives.

Swatch HQ at night
More similar to a station concourse than an office building.
Swatch HQ, Cité du Temps
The structure defies all current conventions.

High-tech meets low-tech

The high-tech character of this organically shaped hall is more than just skin-deep. The spaces in the timber grid hold a number of different elements. Some of these are windows, others are translucent “ventilated cushions”, and above the warehouse at the rear there are photovoltaic cells that produce over 200 MWh of electricity per year. The ecological quality of the new Swatch temple is lauded by the company: “A clever use of groundwater to heat and cool the building and solar power from the photovoltaic system make a significant contribution to an optimum CO2 balance”.

A total of just under 1,997 cubic meters of this was needed, a quantity that regrows in the Swiss forest in less than two hours.

Swatch, client

From the outside, the smooth surface of the long structure conceals the timber-framed construction underneath. There is a long tradition of such buildings in the area, and the Swatch headquarters are one of the largest timber constructions of this kind in the world.

Swatch HQ, Cité du Temps
A bridge connects the new Swatch HQ with the Cité du Temps watch museum.

The timber grid shell was created from 4,600 wooden beams that were fitted together precisely. The process required exact cutting, down to a tenth of a millimetre. Only wood from Swiss forests was used for the project. According to Swatch: “A total of just under 1,997 cubic meters of this was needed, a quantity that regrows in the Swiss forest in less than two hours.”

Playful like Swatch

The building accommodates 25,000 square metres of office space, spread over five storeys. The open-plan structure is repeatedly interrupted by trees that are growing two storeys high, colourfully furnished lounge areas, and stairs as pieces of furniture – called the “Reading Stairs”. Some of the multicoloured, cubic furniture would be at home in a kindergarten. It is an approach that fits in nicely with the trend towards new working models for employee motivation. Individual “alcove cabins” offer an opportunity for workers to get away from the general buzz of the open-plan offices.

It is my most playful project so far. It’s the expression of Swatch’s character: playful and colourful.

Shigeru Ban, architect

Reading Stairs, Swatch HQ
The colourful “Reading Stairs” would look at home in a kindergarten.
Interior, Swatch HQ
Evergreen trees are growing two storeys high and soften the open-plan structure.

Shigeru Ban, known for the elegant simplicity and unadorned nature of his structures, gave free rein to his playful instincts for this dragon-skin construction: “It is my most playful project so far. It’s the expression of Swatch’s character: playful and colourful.”

Text: Gertraud Gerst
Translation: Rosemary Bridger-Lippe
Photos: Swatch

Other articles
that might interest you

In the service of biological diversity
#smart office
In the service of biological diversity

Good news for local fauna: The dedication of not-for-profit organization CABI to combatting climate change through innovative agricultural solutions is reflected in the architecture of its new headquarters in England.

“Smart means something is communicating with me”
#smart office
“Smart means something is communicating with me”

Alan Hofmann is a building engineer and timber constructor from Austria. His company Woodplan occupies a digital niche for building projects around the world. In this interview he describes his interpretation of intelligent offices, and how an office can be smart in an old Austrian building.

In full control
#smart office
In full control

In everyday office life, automation is especially key to success. Lighting, sound, shading, heating, cooling, ventilation and access systems can be operated centrally with intelligent controls by Loxone.

New Work from New York
#smart office
New Work from New York

The new co-working space Hammerbrooklyn in Hamburg is designed to be a place of inspiration and creativity. Besides its passion and dedication, this curated community thrives on a desire for innovation and thirst for the future.

A ship drops anchor
#smart office
A ship drops anchor

Cologne is home to one of Germany’s most digitalized office buildings, known as The Ship. Inspired by its success as a model of contemporary working, a second project is being added just next door: the Vorum.

A Cobot Hub for humans and robots
#smart office
A Cobot Hub for humans and robots

Heralding a bright future in an innovative, exciting location, this robotics centre in Denmark designed by 3XN is expected to become the perfect place to work. It is a Cobot Hub for the employees at two companies. And also for the robots developed there.

Cost-free solutions on a billion-dollar market
#smart office
Cost-free solutions on a billion-dollar market

Big tech can actually be avoided. The small Swiss company Infomaniak is taking on digital office tech giants like Zoom and Microsoft. Without any charges or advertising, it is offering videoconferencing that can also be used by inexperienced users.

Sealed by the sultan
#smart office
Sealed by the sultan

In Istanbul the two spectacular towers for Ziraat Bank have grown high into the sky. While their shape is oriented on traditional calligraphy, the interior displays state-of-the-art technical features.

A little bird told you …
#smart office
A little bird told you …

Inspired by traditional survival strategies of experienced miners, the architects at 3XN/GXN have “bred” a stylish canary that takes care of our health in the workplace.

A wanderer with a high-tech trailer
#smart office
A wanderer with a high-tech trailer

As he was constantly on the move, technology entrepreneur Jeff Kleck was looking for a clever solution for a live-work space. His brilliant idea? To convert an old Airstream into what is probably the world’s best mobile smart office, which he calls “Kugelschiff”.

How smart lifts think for us
#smart office
How smart lifts think for us

Automated machine communication is enabling new applications. In predictive maintenance, smart lifts indicate whether they are working or need attention.

The building that thinks
#smart office
The building that thinks

You’ve seen smart homes, now it’s time for smart buildings. Cube Berlin, an office complex that controls itself via artificial intelligence, opened in early 2020.

“This is just the tip of the iceberg!”
#smart office
“This is just the tip of the iceberg!”

Andreas Thamm is a “smart office” expert. As Chairman of the Management Board at UBM Development Germany, he is steering the company towards an intelligent future. It is an issue that is particularly relevant in times of COVID-19.

The digital world of tomorrow
#smart office
The digital world of tomorrow

In China, Zaha Hadid Architects are building two 400-metre giant structures that make sensational use of digital possibilities. With its smart solutions, Tower C is efficient and, above all, environmentally friendly.

Office tower as city highlight
#smart office
Office tower as city highlight

Architecture studio Foster + Partners have designed an extraordinary office tower for the heart of Buenos Aires. As a sustainable and flexible building, Avenida Cordoba 120 is set to provide more than just an optimum working environment. Its public space is intended to enhance the entire district.

The flexible icon
#smart office
The flexible icon

The office complex ICÔNE has been created by the architects at Foster + Partners as an elegant answer to current working trends. This new flex office building is currently under construction in Luxembourg’s Belval Quarter, where urban renewal is set to create the city’s new “best address”.

Google (re)invents itself
#smart office
Google (re)invents itself

Internet giant Google wants to do more than provide the right answers every time on the digital front. With the construction of the new headquarters in Silicon Valley, it wants to supply the solution to every workplace problem. Specifically, it aims to revolutionize working environments completely!

Axel Springer: new headquarters as a statement
#smart office
Axel Springer: new headquarters as a statement

Berlin has a new landmark: the new Axel Springer building. The avant-garde complex isn’t just an urban statement, it also stands for the future of working in the digital world.